четверг, 31 января 2013 г.

Проект на тему: "Здорове харчування – гармонійне життя"


В цій статті йдеться про здорове харчування, про необхідність правильно харчуватись адже наше здоров'я прямо залежить від нашого харчування, як розібратися з проблемою поганого харчування, про правильне харчування,основні правила правильного харчування,
Наш організм формується з того, що ми їмо і п’ємо. Саме говорять: «Ти є тим, що ти їси». Ми часто не замислюємося над тим, що ми нашвидкоруч закидаємо у свій шлунок, аби втамувати голод і далі обертатися у вирі життя. Але коли залити поганий бензин у машину, то відразу помітно, як вона погано працює. Так і наш організм: яке пальне – така і працездатність.
Давно відомо, що організм (від лат. слова – засвоювати) краще засвоює органічні речовини, а неорганічні – частково виводяться, а частково накопичуються і «зашлаковують» організм. Тому дуже важливим є харчування якісними, натуральними, бажано сертифікованими органічними продуктами.
Кожен про це знає; газети, телебачення про це звітують: незлічимі токсичні (отруйні) речовини навантажують довкілля і загрожують нашому здоров’ю. Загазованість, залишки пестицидів та інсектицидів ми не можемо повністю видалити з продуктів. Ми часто не знаємо, що купуємо та споживаємо. Супермаркети перенасичені півфабрикатами, продуктами з «хімією», соками з концентратів. Хіба помідор у січні-лютому має смак справжнього помідора? Або полуниця в березні, яка хрумтить, наче яблуко? А що вже говорити про любителів макдональдського харчування!
Їжа, яку ми вживаємо є джерелом енергії, яку організм витрачає у процесі своєї життєдіяльності. Саме вона дозволяє нашим клітинам і тканинам оновлюватися. І чим більш здорове харчування ви собі забезпечуєте, тим швидше оновлюється ваш організм і тим він стає молодшим. Здорове харчування – це здорове життя і молодість. Ось чому здорове харчування є таким важливим для кожної людини!
Незважаючи на покращення умов життя людини внаслідок розвитку цивілізації (скорочення частки важкої фізичної праці у зв’язку з автоматизацією і комп’ютеризацією), рівень здоров’я населення все-таки не покращується. Можна виділити основні причини цього явища: дієтичні та побутові деформації способу життя людини; екологічні та соціальні фактори; шкідливі звички, в т.ч. алкоголізм, куріння, наркоманія.
Загальновідомий факт: рівень здоров’я людини на 50 % залежить від умов та способу життя, на 20 % - від генетичних факторів, ще на 20 % – від екології навколишнього середовища і тільки на 10 % – від медицини. Сучасна медицина зі своїм арсеналом у 12 тисяч медикаментів виявляється в багатьох випадках безсилою перед 10 тисячами захворювань, зареєстрованих у міжнародній класифікації. За даними ВООЗ, у той же час смертність від застосування медикаментів вийшла на друге місце в світі. Фахівці з раціонального харчування стверджують, що 80 % нашого здоров’я, пов’язаного із способом життя, напряму залежить від здорового харчування, яке полягає у встановленні гармонії між продуктами харчування і гомеостазом організму людини. При цьому треба враховувати вік, стать, наявність хронічних захворювань та інші критерії.
Дбайте про своє здоров’я! Не заощаджуйте на основному багатстві! Харчуйтеся правильно і періодично оздоровлюйтеся!
Так наприклад 1992 р. у США було розроблено модель «Піраміди Харчування». Відтоді багато країн світу запозичили її. Наведені далі рекомендації допоможуть дотримуватися здорового харчування.
У основі піраміди повсякденного харчування ― їжа, багата на складні вуглеводи, в основному крохмаль. Це ― хліб, крупи, макаронні вироби. Вище лежить "поверх" з овочами (сюди входить і картопля, багата на крохмаль) і фруктами. Ще вище ― молочні продукти, м'ясо, риба, птиця, яйця, горіхи й бобові. Завершує піраміду невелика "верхівка" з жирами, маслами й солодощами. Їх треба зовсім небагато.
Правда, і тоді, в 1992 році, дієтологи знали, що деякі типи жирів необхідні для здоров'я й скорочують ризик захворювань серця. Потім виявилося, що користь значної кількості їжі із вмістом складних вуглеводів сумнівна. Пропагуючи ці продукти і занижуючи кількість жирів, піраміда вводила користувачів в оману. Хоча спочатку класичну піраміду правильного харчування й здорового способу життя схвалили лікарі і пацієнти, її уважали найбільше раціональною моделлю при складанні меню. Але, як й багато хто теоретичні моделі, піраміда не витримала зіткнення з реальністю. Через кілька років після масового поширення принципів піраміди американські вчені провели дослідження, яке виявило досить жалюгідну картину: пацієнти, що використали правила цієї піраміди, масово страждають ожирінням!
У США проблема зайвої ваги признана однією із важливіших. Про неї відкрито заявляють з екранів телевізорів і сторінок журналів. Американці катастрофічно повніють, причому і дорослі, і діти. За даними американської Асоціації людей, які потерпають від ожиріння, цією недугою, вражені 70 млн жителів США. У 2003 році американський уряд на боротьбу з ожирінням витратив 75 млн доларів.
Тому Міністерство сільського господарства вирішило переглянути існуючу піраміду харчування. Ця робота протривала до 2004 року. Приведемо основні контури перебудованої піраміди харчування.
Жири, як відомо зі шкільного курсу хімії, це ― тригліцериди жирних кислот. Вони можуть не мати у своїй молекулі подвійних зв'язків ― такі кислоти й жири називаються насиченими або граничними ― або мати подвійні зв'язки ― це неграничні, або ненасичені, жири. Якщо подвійних зв'язків у молекулі жиру багато (до 5―6), то їх називають поліненасиченими. Насичені жирні кислоти властиві тваринним жирам, ненасичені ― рослинним маслам і риб'ячому жиру. З 1960-х років відомо, що насичені жири підвищують рівень холестерину в крові, і в підсумку холестеринові відкладення засмічують просвіт артерій, заважаючи кровопостачанню м'язів серця. Але незабаром з'ясувалося, що поліненасичені жири, навпаки, сприяють зниженню рівня холестерину.
Думка про те, що будь-який жир шкідливий, склалася на основі статистичних даних: у багатих західних країнах, де населення споживає багато жирів, багато й серцево-судинних захворювань. Але цей зв'язок характерний тільки для насичених жирів м'яса й молока. Там, де населення споживає багато жирів, але це або мононенасичені рослинні олії, або поліненасичений риб'ячий жир, хвороби серця виникають порівняно рідко. Так, жири дають 40 % калорійності щоденного раціону жителів Кріту, але які це жири? Це маслинова олія й жирна риба. Тому з 10 000 чоловік за 10 років там зверталися до лікаря із приводу хвороби серця 200 чол. А на сході Фінляндії, де частка жирів у раціоні 38 %, за той же строк з'являється 3000 хворих. Правда, такі порівняння можуть вводити в оману: між життям фінів і критян є й багато інших розходжень. Американські дієтологи вирішили, що пояснити широкій публіці різницю між насиченими й ненасиченими жирами буде занадто складно. І краще звернутися до населення із закликом: поменше будь-яких жирів, вони шкідливі! Але втрату калорійності треба було чимось заповнити. На другому місці за калорійністю після жирів є вуглеводи. От так з'явилася широка вуглеводна основа піраміди. До речі, чималу роль мала в такій пропаганді харчова промисловість (наприклад, виробники маргарину намагалися витиснути з ринку вершкове масло).
Тим часом виявилося, що холестерин теж буває двох сортів ― "поганий" і "гарний". У крові холестерин пов'язаний з білком, утворюючи ліпопротеїн (у буквальному перекладі ― жиробілок). Ліпопротеїн з низької щільності шкідливий для судин, високої ― корисний. Заміна "жирних" калорій на "вуглеводні" призводить до підвищення рівня шкідливого ліпопротеїну й падінню рівня корисного. До того ж, крохмаль при перетравленні швидко перетворюється на глюкозу, що надходить у кров і викликає викид інсуліну. Цей гормон направляє глюкозу в печінку й м'язи, від чого вміст цукру в крові різко знижується, що відчувається як голод. Такі часто повторювані перегони не тільки стимулюють подальше поглинання вуглеводів, але й можуть сприяти до діабету. Порція вареної картоплі підвищує рівень глюкози в крові сильніше, ніж рівнозначна по калорійності порція звичайного цукру. Справа в тому, що молекула крохмалю складається з безлічі однакових молекул глюкози й швидко на них розпадається. А молекула цукру складається з однієї молекули глюкози, що може відразу йти в кров, і молекули фруктози, що ще повинна бути перетворена на глюкозу. Тобто крохмаль засвоюється швидше цукру. З огляду на всі ці й багато інших деталей, учені підготували проект нової харчової піраміди, що, втім, ще буде мати  певні уточнення.
У нову піраміду уведене широка основа, що не має до раціону прямого відношення: щоденні фізичні вправи й спостереження за вагою. Пропонується одержувати більшу частку калорій з рослинних олій і цільнозернових продуктів (хліб з неочищених зерен, вівсянка, не шліфований рис). Побільше овочів і фруктів. Горіхи й бобові ("земляний горіх" арахіс ― належить до бобових) теж повинні посідати не останнє місце. Разом з рибою, птицею і яйцями вони відносяться до корисних джерел білку. Але молочні продукти рекомендують обмежити: молоко, тим більше коров'яче, призначено природою не для дорослих особин виду Homo sapiens, а для телят. За деяким даними, воно сприяє раку яєчників у жінок і простати ― у чоловіків. Молоко можна замінити таблетками кальцію. До мінімально споживаних продуктів віднесені м'ясо, вершкове масло, очищені зернові продукти (білий хліб, очищений рис і макаронні вироби), а також картопля. За високий вміст крохмалю вона виведена з овочів і перенесений на саму верхівку піраміди. Збоку піраміди, як сфінкс біля єгипетських пірамід, прибудовані полівітаміни й алкоголь. Полівітамінні добавки потрібні більшості з нас. З алкоголем складніше. Зовсім від нього відмовитися явно корисніше, ніж пити занадто багато. Але багато досліджень показують користь помірного споживання алкоголю (у будь-якій формі -і вино, пиво або міцні напої) для серця й судин.

Створення асоціації правильного харчування полягає в тому щоб навчити людей дбайливо та з повагою ставитись до свого оргінізму, навчитись правильно харчуватись, підбирати собі правильний раціон харчування. Також з метою проведення бесід на різні теми та ознайомлення населення з тими продуктами які корисно їісти а які шкідливо, складати для себе індивідуально правила харчування. Наша асоціація проводила анкетування в якому були надані найважливіші питання щодо створення асоціації, де більшість позитивно відповіла на створення її.
Ця проблема є актульною, тому що важлива роль у забезпеченні високого рівня здоров’я, збільшення тривалості життя, збереженні працездатності людини належить від харчування. Воно має бути здоровим, раціональним (розумним). Універсальних здорових режимів харчування не існує. Для кожної людини воно специфічне. При цьому варто враховувати індивідуальні особливості обміну речовин, стать, вік, характер праці.
Звички та ігнорування наукових рекомендацій при складанні денного раціону провокують в багатьох випадках розвиток важких захворювань.
Правильне харчування – ваша запорука успіху!
Як відомо всім нам з дитинства, саме правильне харчування є запорукою здоров’я для всього організму. А тому, скорегувавши свій раціон, ми зможемо не тільки зменшити прояв можливих хвороб, але і знизити ризик їх появи.
Розподіл продуктів за часом прийому залежить від їх складу. Такі білкові продукти, як м’ясо чи риба, варто вживати під час сніданку чи обіду, оскільки вони тонізують нервову систему.
А ось перед сном корисно їсти кисломолочні продукти. Так само корисні і фрукти з овочами, оскільки дають мінімальне навантаження на шлунок. Фахівці так само не радять пити на ніч чай, каву, оскільки це активізує нервову систему і може, як і у випадку з зайвою кількістю їжі або її недоліком, може погіршити ваш сон.
Не забуваємо так само гарненько пережовувати те, що ми їмо. Важливо так само пам’ятати, що телевізор, як і застільні бесіди або читання книг під час їжі відволікають від правильного прийому їжі, за що ваш шлунок вам спасибі теж не скаже.
Актуальна сімка правильного харчування
Ось деякі правила, дотримуючись яких ви зможете підтримувати себе у формі і харчуватися правильно.
1. Їжа повинна бути свіжою. Це аксіома, оскільки в продукті, який уже «полежав», починаються процеси бродіння. Тому фахівці рекомендують завжди готувати рівно стільки їжі, скільки ви збираєтеся з’їсти.
2. Різноманітність і баланс в їжі. Тут все просто: чим більше різноманітних продуктів ми їмо, тим більше корисних речовин з ними надходить в наш організм.
3. У раціоні завжди є місце сирим овочам і фруктам. Саме в такому вигляді в них присутні вітаміни і мікроелементи, які практично повністю залишають продукт, якщо його зварити. Так само сирі овочі та фрукти підвищують метаболізм, а тому для людей, страждаючих надмірною вагою, дуже в раціоні необхідні.
4. Сезонність харчування. Збільшуй кількість рослинної їжі в сезон (навесні і влітку). Взимку, навпаки, старайся доцільно додавати в раціон продукти, які містять в собі велику кількість білка і жирів. Прислухайся до бажань свого організму.
5. Розміреність харчування. Як правило, вага зростає при енергетичному дисбалансі, саме тому для того, щоб добитися зниження маси тіла необхідно стежити за енергетичною цінністю раціону харчування. Більш того, старайся не переїдати. Це впливає на самопочуття і працездатність.
6. Стеж за комбінацією продуктів харчування. Неприпустимими є страви, які разом «не танцюють» і це обов’язкове правило. При неправильних сполученнях продуктів, у кишечнику починаються процеси бродіння, і їжа починає гнити. Організм накопичує величезну кількість шлаків і токсинів. Виявивши у себе здуття живота, печію, запори або пронос, варто подумати про зміну характеру харчування.
7. Розцінюйте їжу як маленьке задоволення, а не як необхідність номер один. Не читай і не базікай під час їжі. Ретельно пережовуйте їжу і постарайся не читати і не дивитися телевізор під час їжі. Їсти треба під хорошу музику і в гарній компанії. І Боже збав заїдати проблеми! Повір, наслідки будуть катастрофічними. Готувати смачну їжу можна як в духовці так і на пару за допомогою пароварки, яку можна купити
на сайті не виходячи з дому – це найкращі методи, адже під час їх готування не потрібно використовувати зайві жири.
Також пропонується вам спробувати програму здорового харчування.

Суть програми і її терміни

Ця програма розрахована в середньому на 2-3 місяці. Краще всього почати в кінці весни-початку літа. Але якщо ви вирішили спробувати її зараз, це не складе особливих проблем.
Завдяки цій програмі з організму виводиться зайва вода, шлаки, регулюється обмін речовин і знижується вага. Так само під час перебування на програмі варто активно займатися спортом, відвідувати спортзали, фітнес або басейн. Якщо ж немає такої можливості, незамінними стануть фізичні вправи вдома і ранкові пробіжки.
Однією з найважливіших тем обговорення буде тема «Фаст-фуд» тому що в теперійшній час це сама популярна система харчування.
Молодь, це ті, що постійно поспішають, день розписаний до хвилини:робота, навчання, тренування,навіть зустрічі з друзями і ті бігом. Часу для приготування повноцінної їжі  не вистачає. Вранці кава п'ється на ходу або взагалі  з торговельних автоматів. В обід, забіг десь - перекусив гамбургером або картоплею фрі, ну, а ввечері багато не наготуєш: розігрів куплені заздалегідь заморожені напівфабрикати, і так майже завжди. А от про наслідки, ніколи навіть замислитись!
Так, про нього багато пишуть, що в ньому багато жиру  - хіба це так страшно? Ну, яка шкода може бути від такої маленької порції?!   Подивіться, на цей апетитний бутерброд із зеленню. А що ж може бути таким смачним у простій булочці і котлеті у вигляді підошви? А якщо покласти на тарілку все окремо : булку, котлету, солоний огірок, кетчуп, майонез, навряд чи захочеться пообідати таким набором продуктів. Хоча... зайшов, заплатив, швидко проковтнув, і вже ситий та задоволений побіг далі.

Неправильне харчування та чим же він такий страшний, цей фаст-фуд?

Серед студентів, любителі фаст-фуду вчаться гірше, ніж студенти, які приділяють увагу здоровому харчуванню. Який орган найважливіший  у студента? Мозок. Щоб показати хороші результати, він вимагає безліч речовин. Надлишок одних речовин, а ще гірше, недостача найважливіших, порушують роботу нашого "процесора". А як то студентові, що протягом  усього дня працює головою? Тому,  головне завдання: забезпечити його роботу.
Надлишкова вага. Вас це не лякає?   У готуванні  чізбургерів, гамбургерів, та інших бургерів використовуються штучні добавки. І все це для того, щоб поліпшити смакові якості і зробити цей бутерброд самим улюбленим і смачним для вас. І як результат - ви в надлишку отримуєте жири й вуглеводи, а ваша талія перетворюється.... Американці вже  бачать результати своєї любові до фаст–фуду, число людей хворих ожирінням з кожним днем усе більшає.


Висновки:
Їжа – це маленький острівець щастя для голодного шлунка, але в той же час не варто робити з неї культу. Стежте за своїм харчуванням: за його якістю та кількістю їжі, що з’їдається. Якщо ви не подумаєте про те, як ви харчуєтеся, про це не подумає ніхто.
Будь-яка нормальна людина, бажаючи добре виглядати, повинна піклуватися про своє харчування. Не варто перетворювати свій шлунок в топку і «закидати» туди що не попадя. Ваш вибір продуктів харчування повинен падати не тільки на те, що ви звикли, любите і хочете їсти, а й на те, що є корисним для вашого організму.
Часто такі от неполадки в системі живлення і призводять до зайвої ваги, а пізніше і до ожиріння. Якщо ви хочете убезпечити себе від таких неприємностей, прислухайтеся до нашої поради: міняйте спосіб життя і харчування.
Висновки напрошуються такі: «Наше здоров’я – в наших руках» або також: «Здоров’я споживачів – у руках виробників», ну а вже потім: «Здоров’я хворих – у руках лікарів».



4 комментария:

  1. Проект є актуальним, тому що більшість людей не знають як правильно харчуватися, щоб бути здоровим. Потрібно ознайомити людей та навчити в такий спосіб берегти та зміцнювати своє здоровя.

    ОтветитьУдалить
  2. Якщо у вас були фінансові проблеми, то вам пора посміхнутися. Вам потрібно лише зв’язатися з містером Бенджаміном із сумою, яку ви хочете позичити, і терміном платежу, який вам підходить, і ви отримаєте кредит протягом трьох робочих днів. Я просто в шостий раз виграв позику в 700 тисяч доларів на термін 180 місяців з можливістю виплати до закінчення терміну придатності. Містер Бенджамін допомагає мені з позикою. Зв’яжіться з ним, і ви побачите, що він дуже чесна людина з хорошим серцем. Його електронний лист lfdsloans@outlook.com, а його номер телефону WhatApp: + 1-989-394- 3740

    ОтветитьУдалить